UUTISET JA TAPAHTUMAT

tunnus_valkoinen_rgb_suomiruotsi

Suomen Jääkiekkohistoriallisen seuran vuosikokous XI 31.10.2021

Suomen Jääkiekkohistoriallinen Seura järjesti eilen 31.10.2021 tematiikkaansa sopivan iltapäivän Museokeskus Vapriikissa Tampereella. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Suomen Jääkiekkomuseon kanssa.

Päivä alkoi yhdistyksen vuosikokouksella klo 12. Kokouksessa käytiin läpi toimintakertomus ja -suunnitelma sekä myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus. Kokouksen virallinen pöytäkirja toimitetaan jäsenille myöhemmin. Tapahtuman mielenkiintoisin anti oli kuitenkin historian ensimmäisen Kimmo Leinonen -palkinnon jakaminen jääkiekkohistoriallisesta teosta. Ensimmäisen pytyn ja muistolaatan sai Pekka Jyrkiäinen, onnea!

251790333_10165441366400532_1918745887631147957_n

Lyhyen tauon jälkeen päivä jatkui tietokilpailulla, jossa valittiin Vuoden jääkiekkotietojä. Matti Hannula oli laatinut kolme eräisen kysymyspatteriston, jonka tason moni osallistuja koki itselleen vähintäänkin haastavaksi. Selkeäksi voittajaksi löydettiin kuitenkin Antti Seppänen 13 pisteellä, onnea! Kysymykset ja vastaukset löytyvät alta.

250946821_10165441366490532_5030432061376429838_n

Iltapäivän päätteeksi tapahtumaan oli saapunut arvovaltaisia vieraita puhumaan SM-liigan perustamisesta. Vaikuttajien puolelta Göran Stubb ja Kalervo Kummola avasivat hyvin uuden sarjasysteeminen luomisen syitä ja seurauksia. Valmentaja Alpo Suhonen keskittyi keskustelun alussa välihuuteluihin ja mikin saatuaan maalaili lavealla pensselillä aikakauden kuvaa sekä kertoi hauskoja anekdootteja 1970- ja 1980-luvun toimintakulttuurista. Keväällä 1976 ensimmäistä liigamestaruutta juhlinut Kari Kauppila puolestaan kertoi avoimesti pelaamisen ja muun elämän yhdistämisen haasteita omalla aikakaudellaan. Erotuomari Raimo Sepponen yritti pitää keskustelun asiallisena ja huvitti yleisöä kertomuksillaan maalivahtiuransa varrelta.

Iso kiitos kaikille panelisteille ja kokoukseen osallistuneille

250635100_10165441366970532_4844801540143764442_n

Jääkiekkohistoriallinen tilastosivu avattu

Jääkiekon SM-liigan ja Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyössä kehittelemä sivusto jääkiekkoilun historiasta on avattu. Tällä hetkellä välilehdiltä löytyy jääkiekkoilun historiaa, tuloksia ja statistiikkaa. Sivuston ensimmäisessä vaiheessa avataan jääkiekkomme pääsarjan numeroita ja pelaajia ennätysten takana.

Sivuston toteuttamista on tukenut Jääkiekkosäätiö.

Tutustu sivustoon painamalla tästä

isotalo-kimmo-9913-2

Kimmo Isotalo väitteli ensimmäisenä Suomessa tohtoriksi jääkiekosta

Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran hallituksen jäsenen, filosofian maisteri Kimmo Isotalon väitöskirja Luonnonjäiltä areenoille ja kansallislajiksi. Suomalainen jääkiekkoilu liikunta- ja urheilukulttuuristen sekä yhteiskunnallisten muutosten ilmentäjänä tarkastettiin 26. maaliskuuta Itä- Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

SJHS:n perustajajäseniinkin kuuluvan Isotalon väitöstutkimus on ansiokas. Se on erillistä artikkeleista koostuva ja kuin suomalaisen jääkiekon historia pienoiskoossa peilaten samalla lajin asemaa muuttuneessa yhteiskunnassa. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen väitöstutkimus jääkiekosta lajina ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Juuri tätä yhteiskunnallisuutta Isotalo painottaa. Jääkiekkoilu on kaupunkilaistumisen ja yhteiskunnan vaurastumisen tuote.

Väitöskirjassaan Isotalo luonnollisesti valottaa lajin historiaa jo ajalta, ennen kuin sen harrastaminen Suomessa alkoi. 1960-luvun puolivälin tietämissä Suomessa tapahtunut lajin läpimurto oli tietysti vedenjakaja, mutta sitä edeltänyttäkään aikaa ei todellakaan ole jätetty huomiotta.

Tilastollisia faktoja väitöskirjassa tuodaan esiin paljon. Useat niistä on esitetty graafisilla kuvioilla, joista monet, muun muassa ulkomaalaisten valmentajien määrät SM-liigassa vuosikymmenittäin, ovat varsin mielenkiintoista tietoa antavaa. Myös väitöskirjan liitteenä oleva taulukko ulkomaalaisten kansallisuuksista SM-sarjassa/-liigassa kautta aikojen on valaiseva tietopaketti, jollaista en muista aiemmin nähneeni.

Artikkelein toteutettuna väitöskirja helpottaa siihen tutustumista ja tuo pääväitteet hyvin esille, mutta johtaa väistämättä joidenkin perusasioiden toistamiseen. Tämä artikkelimaisuus onkin väitöskirjassa sen vahvin ja heikoin puoli. Se asettaa myös korkeat vaatimukset lähdepuolen hallitsemiseen, mutta sen Isotalo on tehnyt hyvin. Hän painottaa hyvin niin kansainvälistymisen ja siinä saavutetun menestyksen kuin yksilöiden ja lajin vaatimien olosuhteiden eli jäähalliverkoston kasvua.

Kimmo Isotalo on aloittanut historian opiskelut vuonna 2008 Helsingin yliopistossa. Jo hänen 2013 valmistunut gradunsa käsitteli jääkiekkoa osana suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria. Väitöskirjansa Isotalo aloitti 2015. Isotalon onneksi suomalainen jääkiekkokirjallisuus on niin antoisaa, että lähinnä liitto- ja seurahistoriikkien kautta lajin vaiheet ovat olleet melko tarkalleen selvitettävissä monestakin eri näkökulmasta. Se ei vähennä Isotalon tutkimustyön arvoa eikä merkitystä. Väitöskirja kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka olisikin jo ahminut mielestään riittävän määrän jääkiekkoon liittyvää historiakirjallisuutta. Suuri osa asioista tuntuu toki tutulta ja varmasti sitä onkin, mutta kertaushan on opintojen äiti. Tässä kohtaa haluaisin myös taas kerran käyttää yhtä mielilauseistani: ”Ilman historiaa ei ole nykypäivää.” Eilispäivän tuntemisella on niin suuri merkitys sekä tämän päivän että huomisen ymmärtämiselle, etten ole koskaan ymmärtänyt historiikkien ja historian tutkimusten merkityksen vähättelijöitä.

Vastaväittäjänä Kimmo Isotalon väitöstilaisuudessa toimi professori Hannu Salmi Turun yliopistosta ja kustoksena dosentti Arto Nevala Itä-Suomen yliopistosta. Olosuhteiden pakosta netissä toteutetulla väitöstilaisuudella oli parhaimmillaan reilusti yli 70 kuulijaa. SJHS onnittelee Kimmo Isotaloa lämpimästi!

Matti Hannula
SJHS:n hallituksen jäsen

tunnus_valkoinen_rgb_suomiruotsi

Vuosikokous

Yhdistyksen 12.9.2020 suunniteltu vuosikokous on siirretty pidettäväksi etäyhteyksien avulla 26.9.2020 klo 10 alkaen. Jäsenille lähetetään tarkempaa tietoa ja ohjeita viimeistään kaksi viikkoa ennen kokouksen alkua.

Lisäksi samalle päivälle suunniteltu jääkiekkoaiheinen tietokilpailu sekä paneelikeskustelu SM-liigan perustamisesta on päätetty siirtää myöhemmin ilmoitettavalle päivämäärälle.

Ilveksen arkistot järjestetty Urheilumuseossa

Urheilumuseon tutkimuspäällikkö, dosentti Ossi Viita on järjestänyt Ilveksen arkistoja ja pöytäkirjoja viime vuodesta lähtien. Arkistot ulottuvat toki kauemmas kuin viime vuoteen, sillä asiakirjoja löytyy aina perustamisvuodesta 1931 alkaen.

Arkistoja säilytettiin aiemmin Ilveksen toimistolla, mutta painoarvon ja historiallisen merkittävyyden takia arkistot siirrettiin Urheilumuseon hellään huomaan. Tutkimuspäällikkö Viita on tehnyt ison työn arkistojen järjestämisen kanssa ja hän totesi, että ”arkisto on yksi parhaiten säilyneistä seura-arkistoista – sen asiakirjat antavat valtavasti monipuolista tietoa seurastanne, tamperelaisesta urheilusta ja suomalaisestakin urheilusta yleensä”.

Lue lisää: https://www.ilvesry.fi/uutiset.html?174766

wha1

Kiekkolegendat muistelivat WHA-aikoja

Suomen Jääkiekkomuseon ja Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran (SJHS) yhteisesti järjestämä Suomen jääkiekon juuret tilaisuus museokeskus Vapriikissa 13.4. keräsi ilahduttavan paljon väkeä. Paikalla oli 40 innokasta kuuntelemassa ensimmäistä jääkiekon juuret tilaisuutta aiheena suomalaiset Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga WHA:ssa 1970-luvulla. Iltapäivän keskusteluhetkestä teki onnistuneen tapahtuman kuusi entistä WHA:n suomalaispelaajaa: Veli-Pekka Ketola, Heikki Riihiranta, Juhani Tamminen, Markus Mattsson, Hannu Kamppuri ja Risto Siltanen. He eivät aristelleet laukoessaan mitä värikkäimpiä tarinoita ammattilaisjäiltään. Noin minuutin välein yleisö räjähti nauramaan, kun jutut olivat niin maan perusteellisen hauskoja.

Ykköspalkinto menee Heikki Riihirannalle. Riihiranta pelasi Winnipegissä WHA-kaudet 1974–75, 75–76 ja 76–77. ”Kerran olin Bobby Hullin apuna hänen karjatilallaan. Pakkasta oli 30 astetta, ja olimme monta tuntia ulkona. Palkkioksi sain puolikkaan härän ruhoa.” Sen IFK:n legendaarinen pakki joutui myöntämään, että tällä kertaa oli ollut pakko laittaa pitkät alkkarit, mitä normaalistihan kukaan itseään kunnioittava IFK:n pelaaja ei päällensä laittaisi. Nopeasti Riihirantakin veti tämän lipsahduksensa takaisin painottaen, että eivät ne alkkarit olleet vaan välihousut.

Jääkiekkomuseon ja SJHS:n Suomen jääkiekon juuret tilaisuudet jatkuvat jälleen ensi vuoden puolella. Aiheita voi ehdotella!

Ks. myös http://www.jaakiekkomuseo.fi/

wha2

Aarne Honkavaaran henkilöarkisto Urheilumuseossa

Urheilumuseon arkisto on saanut järjestettyä, koteloitua ja luetteloitua Aarne Honkavaaran asiakirjat. Aineistoa on kuudessa arkistokotelossa vuosilta 1937–2014. Aineisto sisältää Honkavaaran päiväkirjoja, kirjeenvaihtoa, erilaisia luetteloja ja tilastoja sekä käsikirjoituksia Suomen jääkiekkohistoriasta. Aarne Honkavaaran henkilöarkisto antaa erinomaisen lisän jääkiekkohistoriamme tutkimiseen.

Tampereen Ilveksen historiapioneereja Kimmo Leinosta ja Jari Vainiota kiitämme siitä, että asiakirjat saatiin kaikkien käyttöön Urheilumuseon arkistoon. Arkistoluettelo on nähtävissä asiakaspalvelutiloissa ja sitä voi tilata s-postilla arkiston henkilökunnalta.

Jääkiekkohistoria valmistui!

Suomen jääkiekon 90-vuotishistoria Koko kansan leijonat saatiin ajoissa valmiiksi ennen Jääkiekkoliiton juhlavuotta.

Suomen jääkiekon historia ulottuu lähes 100 vuoden päähän. Suomen Palloliitto ja Luisteluliitto kamppailivat lajin hallinnasta ennen Jääkiekkoliiton perustamista. Laji kehittyi hitaasti. Useimmat pelaajat olivat jääpalloilijoita.

Ensimmäisiin olympiakisoihin osallistuttiin 1936, mutta ainoastaan tarkkailijoina. Joukkue lähetettiin vasta Oslon kisoihin 1952. MM-kisoissa Suomi oli ollut mukana Baselissa 1939 jääden viimeiseksi.

Sotien jälkeen jääkiekkoa kehitettiin innolla. Ruotsista saatiin varusteita ja vaikutteita. Yhteiskunnallinen murros hyödytti jääkiekkoa. Agraarinen Suomi hiihti ja harrasti yleisurheilua. Vaurastunut ja länsimaistunut Suomi pelasi jääkiekkoa. Merkittävää oli jäähallin valmistuminen Tampereelle 1965 ensimmäisiä omia MM-kisoja varten.

Suomalaiset saivat odottaa pitkään jääkiekkomenestystä. Ennen Calgaryn olympiahopeaa 1988 koettiin monia kirveleviä tappioita. Jääkiekko selvisi voittajana 1990-luvun lamasta. Hekumallinen ensimmäinen MM-kulta saavutettiin 1995. Yhteensä miehet ovat ottaneet 19 arvokisamitalia.

1990-luvulta alkaen on panostettu myös naisten jääkiekkoon. Naiset ovat saavuttaneet kaksitoista pronssia MM-kisoista ja kolme olympiakisoista.

Jääkiekkohistoria kuvaa Suomi-kiekon kehittymistä Koko kansan leijoniksi. Kirjan tekijät ovat professori Markku Jokisipilä, FT Jouko Kokkonen, FM Kalle Rantala ja Dosentti Ossi Viita. Lisäksi teoksessa on jääkiekkoasiantuntijoiden erityisartikkeleita.

jaakiekkoliiton-perustamisilmoitus_idrottsbladet-19290118-1

Kaksi päivää ennen Jääkiekkoliiton perustamista julkaistiin Idrottsbladetissa lyhyt uutinen. Siinä toivottiin jääkiekkoseuroja lähettämään edustajansa perustamiskokoukseen, joka pidettiin Helsingissä Kiffenin tiloissa. Uutisessa käytettiin vielä vanhaa kadun nimeä Andrégatan (Antinkatu), vaikka katu oli muutettu 1928 Lönnrotinkaduksi.

Suomen Jääkiekkoliiton perustamisesta 90 vuotta

Suomen Jäähockeyliiton perustava kokous pidettiin 20. tammikuuta 1929 klo 17.30 Helsingissä Kiffenin tiloissa osoitteessa Lönnrotinkatu 11. Paikalla olivat seitsemäntoista seuran edustajat kahdeksalta eri paikkakunnalta.

Seurat oli kutsuttu paikalle ”neuvottelemaan ja mahdollisesti myöskin päättämään itsenäisen Jäähockeyliiton perustamisesta maahamme”. Kokousta johti Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja Kauko Karvonen, joka selosti jääkiekon vaiheista Suomessa kahden liiton Palloliiton ja Luistinliiton taisteltua sen hallinnoinnista.

”Lyhyen keskustelun jälkeen päätettiin itsenäinen Jäähockeyliitto maahamme perustaa.” Uudelle järjestölle valittiin väliaikainen toimikunta. Luistinliitosta otettiin insinööri Yrjö Salminen Tampereelta, insinööri Walter Jakobsson Helsingistä ja konttoristi Otto Kosunen Viipurista sekä Palloliitosta insinööri Kauko Karvonen Helsingistä, pankinprokuristi Niilo Koskinen Helsingistä ja johtaja Erik Johansson Helsingistä.

Ensimmäisessä varsinaisessa edustajien kokouksessa 12. toukokuuta 1929 Suomen Jäähockeyliiton nimi muutettiin Suomen Jääkiekkoliitoksi ja sen perustamisasiakirja virallisesti allekirjoitettiin. Tarkoitukseksi määriteltiin toimia seurojen aatteellisena järjestönä ja yhdyssiteenä sekä liiton sääntöjen mukaisesti ”harjoittaa jääkiekkopeliä Suomessa”.

Jääkiekkoliiton perustaneet 17 seuraa: Helsingin Luistelijat, Helsingfors Skridskoklubb, Ryska I.F. Start, Turun Palloseura, IFK i Åbo, Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors (HIFK), Helsingin Jalkapalloklubi, Kronohagens Idrottsförening, Helsingin Palloseura, Viipurin Luistinseura, Viipurin Reipas, Kuopion Palloseura, Kajaanin Palloilijat, Tampereen Pyrintö, Tampereen Palloilijat,
Savonlinnan Riento ja Varkauden Suojeluskunnan Palloilijat.

jkiekkoliiton-perustamispk_1
jkiekkoliiton-perustamispk_2

Jääkiekkoliiton perustamispöytäkirja

Teksti: Ossi Viita

suomenjaakiekkomuseo5124

Jääkiekkomuseon uuden perusnäyttelyn avajaisissa aateloidut uudet Jääkiekkoleijonat: Juho Junno, Antti-Jussi Niemi, Fredrik Norrena, Sami Salo ja Katja Riipi. Erkki Laineen palkinnon nouti hänen leskensä Erika Laine.

Jääkiekkomuseo siirtyi uuteen aikakauteen

Vuonna 1978 perustettu ja vuotta myöhemmin toimintansa aloittanut Suomen Jääkiekkomuseo siirtyi uuteen aikakauteen uudistetun perusnäyttelyn avajaisten myötä perjantaina 13.10.2017. Museon avajaisiin tervehdyksen toi Jääkiekkosäätiön puheenjohtaja ja pääkonsuli Kalervo Kummola, joka muisteli 40-vuoden takaisia museon perustamisvaiheita. Näyttelyn viralliset avajaissanat lausui maamme Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Avajaisten yhteydessä aateloitiin jääkiekkoleijonien vuosiluokka 2017. Kiekkotähdet Erkki Laine (postuumisti), Antti-Jussi Niemi, Fredrik Norrena, Katja Riipi ja Sami Salo sekä vaikuttaja Juha Junno saivat ansaitsemansa huomionosoitukset Pentti Lindegrenin (jääkiekkoleijona numero 137) juontamassa juhlallisessa seremoniassa. Palkinnot luovutti puolestaan Veli-Pekka Ketola (nr. 72) ja Jari Kurri (nr. 113). Aatelointi suoritettiin nyt ensimmäistä kertaa Hockey Hall of Fame Finlandin näyttelytiloissa ja Jääkiekkomuseon hallituksen tavoitteena on, että tilaisuus järjestetään aina jatkossa museon tiloissa.

Museon näyttelyssä oli avajaisten aikana vuorossa pelipaitojen kavalkadissa SM-liigajoukkueet sekä NHL- ja KHL- sarjoissa pelaavien suomalaistähtien paidat. Historiallisten esineiden lisäksi nuorempia kiekkofaneja innosti perinteisen laukaisupelin lisäksi Tampereen Teknisen Korkeakoulun kanssa kehitetty maalivahtisimulaattori, jossa kilpailija saattoi mitellä taitojaan virtuaalisten laukausten torjujana.

suomenjaakiekkomuseo5126

Suomen Jääkiekkomuseo sijaitsee Museokeskus Vaprikissa, aivan Tampereen ydinkeskustassa. Suomalaisen kiekkoilun pyhättö siirtyi ensimmäisestä näyttelypaikastaan, Hakametsän Jäähallista, Vapriikkiin vuonna 2001 ja sai nyt tehtyjen uudistuksien myötä lisätilaa toiminnalleen. Yhteensä 440 neliömetrin näyttelytila on jaettu kahteen osioon: aateloitujen jääkiekkoleijonien kunniagalleriaan sekä jääkiekkohistoriaan kiinteästi liittyvien jääkiekkoesineiden esittelyyn.

Suositussa Museokeskus Vapriikissa vieraili vuonna 2016 yli 208 000 kävijää. Jääkiekkomuseoon on mahdollista tutustua tiistaista sunnuntaihin kello 10:00-18:00 välisenä aikana.

Teksti: Kimmo Leinonen
Suomen Jääkiekkomuseo ry:n puheenjohtaja, jääkiekkoleijona 211

Start typing and press Enter to search